5 redenen waarom eiwitrijk voedsel kan helpen bij afvallen

Eiwitten en afvallen, wat hebben deze met elkaar gemeen? Een heleboel, Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat een dieet op eiwitten stimuleert om af te vallen. Maar er moet wel een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen afvallen in kilo’s en afvallen in vet. Een dieet dat gebaseerd is op eiwitten is er niet voor gemaakt om iemand net zo snel kilo’s te laten verliezen als met een crashdieet. Bij een eiwitten dieet wordt er op andere elementen gelet.

 

Wat houdt het precies in?

Als we het hebben over een eiwitten dieet leggen mensen vaak zelf de link al. Inderdaad, het is dieet waarbij veel eiwitrijk gegeten wordt. De eiwitten zorgen ervoor dat je spieren zich sneller en beter ontwikkelen dan bij andere diëten. Hier ligt dus ook de reden waarom je bij een eiwitdieet minder snel grotere getalen kilo’s verliest. Dit komt omdat een spier ook gewicht heeft en wanneer deze groter wordt zal de spier ook meer invloed gaan hebben op je totale gewicht. Bij een eiwitdieet is het doel om je vetpercentage te verlagen en tegelijkertijd de spieren te onderhouden. Voor optimaal resultaat van een dieet als dit is het daarom essentieel om erbij te sporten.

 

Waarom eiwitten helpen

Eiwitten helpen het lichaam om aan de stoffen te komen die het nodig heeft. Om je een inzicht te geven waarom hebben we hieronder 5 redenen waarom eiwitrijk voedsel kan helpen bij afvallen:

 

 1. Eiwitten zorgen ervoor dat wanneer je het gegeten hebt je langer een gevoel van vol zitten hebt. Hierdoor zal je dus minder snel opnieuw wat eten.
 2. Het lichaam is langer bezig met het verwerken van eiwitten dan met andere stoffen. Dit kost je indirect meer energie en zorgt voor meer verbranding van de binnengekomen calorieën.
 3. Eiwit zorgt ervoor dat je spieren zich ontwikkelen. Tijdens dit proces verbruikt het lichaam energie omdat het zich bezighoudt met het versterken van de spieren wat leidt tot verbranding van calorieën.
 4. Betere stofwisseling.
 5. Aminozuren

 

Omdat eiwitten heel sterk samengesteld zijn zorgen ze voor een langer gevoel van vol zitten. Bij een eiwitten dieet is het belangrijk dat je je eten goed verdeeld over de dag. Als je om de vaste tijd wat eet raakt je lichaam er aan gewend en kan het erop gaan teren. Bij dit dieet gaat het niet om zo min mogelijk eten maar het aantal porties en de grootte daarvan. Omdat de eiwitten zo sterk samengesteld zijn is je lichaam langer bezig om ze te verwerken en dit kost energie. Dus hier worden 2 vliegen in 1 klap gevangen, het lichaam krijgt de stoffen binnen die nodig zijn om te functioneren en is bezig met het verbanden van calorieën. Wanneer je voldoende eiwitten binnenkrijgt zullen je spieren zich sneller en beter ontwikkelen. Als je spieren belast worden ontstaan er kleine scheurtjes, dit komt omdat de spier zich groter maakt dan dat die is. Eiwitten zorgen ervoor dat er vezels in de scheurtjes gaan zitten om ze weer dicht te maken. En hier komen de aminozuren van te pas. De zuren worden opgenomen in je spieren en zijn eigenlijk een soort stenen die om je spieren heen bouwen. Doordat het lichaam per portie de juiste stoffen binnenkrijgt die het nodig heeft zal de stofwisseling veel beter worden. Je lichaam zorgt ervoor dat de stoffen worden omgezet in energie.

 

Een eetschema die vol te houden is

Om jezelf op de goede weg te helpen is het belangrijk om een goed eetschema op te zetten. Een schema die vol te houden is en waarin elke maaltijd aangepast is op de behoeftes van je lichaam. Zo heb je in de ochtend andere voeding nodig dan tijdens het avondeten. Om je op weg te helpen geven we jou een overzicht hoe een eetschema van een dag eruit kan zien:

 

 • Ontbijt: 4 eieren zonder eigeel en erna een banaan. Na een nacht heeft je lichaam naast eiwitten ook suikers en koolhydraten nodig. In een banaan zitten snelle suikers en genoeg koolhydraten. De eieren zorgen voor minimaal 25 gram eiwitten.
 • Tussendoor: 250 gram magere kwark en een appel. De kwark bevat 20 gram eiwitten en de appel voor de nodige vitamines.
 • Lunch: 2 volkoren boterhammen en blikje tonijn (130 gram). De boterhammen zorgen voor de koolhydraten en het blikje tonijn bevat gezonde vetten, mineralen en eiwitten.
 • Tussendoor: 2 volkoren crackers met kipfilet. De crackers bevatten gezonde vezels en de kipfilet eiwitten.
 • Avondeten: Kipfilet met volkorenpasta en groentes. Deze maaltijd bevat koolhydraten, eiwitten en vitamines. Deze maaltijd is voor je lichaam het zwaarst om te verwerken
 • Afsluiting: Een bakje yoghurt (150 gr) een plak ontbijtkoek. Voor je gaat slapen is het goed om je lichaam stoffen te geven om de nacht door te komen.

 

Dit is een voorbeeld van een eetschema van één dag. Dit kan je natuurlijk meerdere dagen gebruiken maar om een dieet goed vol te houden is het belangrijk om gevarieerd te eten. 6 maaltijden per dag klinkt veel maar wanneer je een eiwitten dieet volgt zal je snel genoeg merken dat het een positief effect heeft. Een belangrijk aandachtspunt op het eetschema is dat er minimaal 2,5 uur tussen de maaltijden moet zitten. Een lichaam heeft namelijk ongeveer 3 uur nodig om een maaltijd te verwerken en kan binnengekomen stoffen binnen dit tijdsbestek niet aan. Om de stoffen daarom optimaal te benutten is een tijd van minimaal 2,5 uur essentieel.