Zelfvoorzienend zijn is een trend van de afgelopen jaar. Maar ook in 2017 is het razend populair om jezelf te voorzien van alle dagelijkse gemakken. Denk aan warmte, energie en voeding. Dit laatste kun je eenvoudig zelf doen in je eigen tuin. Met een klein stukje grond kun je al genoeg groente en fruit verbouwen voor een heel seizoen. Vind je het leuk om met je vingers in de aarde te zitten? Dan is het verbouwen van je eigen groente en fruit een leuke bezigheid. Je bent er immers best wat tijd mee kwijt. Mar vind je het leuk dan bespaar je heel wat euro’s uit aan te aanschaf van je dagelijkse porties groente en fruit.

 

Zelf groente verbouwen

Ook al heb je geen tuin met de beschikbare grond, dan kun je ook je eten verbouwen op je balkon en een zelfgemaakt of gekochte tuinier bakken. Bedenk eerst eens wat je graag wilt verbouwen. Je hebt een aantal spullen nodig. Denk aan een bak of afzetting met border. Eén vierkante meter is voldoende aan grond of denk aan potten en bakken, al dan niet hangend aan de muur. Als je zelf je groente en fuit verbouwd ga je ook vaker gezonder eten wat weer goed is als je aan het afvallen bent.

 

Ideaal is als je een lapje grond kunt afzetten in je eigen tuin. Wat je ook eventueel kan doen is een stukje grond huren bij een volkstuincomplex. Tegen huurkosten kun je hier je eigen moestuin inrichten.

 

Een goede bodem is essentieel

De basis van je eigen moestuin waar je je eigen groente en fluit kunt kweken is goede grond. Dit is hetgeen je mee begint alvorens je verder kunt. Houd met de ligging rekening met de zon. Bepaal daarom ook wat je gaat planten. Alleen groente of bijvoorbeeld ook kruiden. Als je grond is aangelegd kun je gaan bepalen wat je naast elkaar gaat planten. Bijvoorbeeld kun je wortels en uien heel goed naast elkaar zetten omdat ze elkaar beschermen tegen insecten. Maar sommige combinaties zijn niet zo handig. Ben je beginnende? Dan kun je het beste beginnen met simpele groente. Denk aan sla en uien. Deze mislukken eigenlijk bijna nooit.

 

Groentetuin tips!

Als laatste geef ik je nog een aantal leuke en handige tips. Opkweekplantjes zijn altijd het makkelijkste om mee te beginnen. Besef dat groentes als broccoli en spruitjes veel ruimte in beslag nemen. Plant je groente, fruit en kruiden in fases, niet alles in één keer. Wil je niet te veel tijd kwijt zijn? Neem dan Aardbeien, spinazie en rucola. Vind je tuinieren leuk en heb je kinderen, dan is het altijd leuk om ze uit te leggen wat je allemaal doet.

gallery/moestuin2

Groente uit eigen tuin

gallery/moestuin1
gallery/moestuin4
gallery/moestuin3